Welcome! Have A nice Day ~_^

Thursday, March 15, 2012

Sesuatu...

Assalamualaikum semua, =)

pertama sekali, CD panjatkan kesyukuran kehadrat Allah atas kurnia dan izinNya, sampai hari ini, deberikan keizinan untuk CD terus menggunakan lidah, telinga, mata, tangan, kaki, dan yang paling penting atas kurniaan pinjaman nyawa yang tiada gantinya.

sedang CD rehat di ruang tamu, bertemankan Fathul Iman, (bayi berusia 1bulan) dek tiada orang nak bersembang, maka terpaksalah fathul melayan makcik dia sorang ni,

fathul iman, alololo comenya! fathul,, besaq2 nanti fathul nak jadi apa? nak jadi doktor ka, pilot ka, ka.... nak jadi cikgu macam cik?  hehe,, cepat pilih nak jadi apa..

dengan muka yang tiada apa-apa reaksi, tidak sampai 2 minit, maka fathul pun menjawab la soalan makcik dia tadi....

iaitu......... dengan sebuah TANGISAN yang memberi maksud "cik fathul lapaq! tak dak masa nak jawab soalan hang, fathul kecik lagi! nak susu! "

yela2... sabaq sat fathul,, maka tanpa menungggu lebih lama, CD pun terus ....

"kak!!!!!!!!! anak hang lapaq!! qeyau dah ni!! mai ambik cepat " 

bila dah fathul kembali kepada sisi umminya, CD terpikir nak post entri tentang perkara ni.

baik, kembali kepada tajuk entri CD kali ni, " SESUATU "

dalam perjalanan hidup kita didunia, manusia memerlukan harta dan wang untuk menyelesaikan urusan. begitu juga di akhirat nanti, manusia memerlukan SESUATU untuk mencapai kebebasan dari azab neraka, juga untuk memasuki syurga yang dijanjikan Allah S.W.T.

apa itu SESUATU?

yang dimaksudkan dengan SESUATU ialah    "PAHALA", pahala adalah tanda keredaan Allah. Harapan seseorang untuk mencapai kebahagiaan akhirat dalam syurga, hanya pahala mengatasi dosa.

antara cabang pahala di akhirat kelak, ialah pahala akan menjadi "Nur" (cahaya). Cahaya menjadi sesuatu keperluan manusia di alam barzah dan juga akhirat.

jika manusia terpaksa menyediakan lampu untuk menerangi rumah di malam hari, maka mereka juga mesti berusaha untuk menyediakan cahaya untuk dirinya di akhirat.
solat yang khusyuk dan sempurna adalah antara ibadat yang akan menjadi cahaya bagi mereka di sana kelak.

orang lain tidak mungkin dapat menumpang cahaya daripada nur seseorang yang lain di akhirat. kerana, cerah cahayanya ibarat cerahnya penglihatan seseorang, yang manfaatnya hanya untuk individu berkenaan.

orang buta tidak mungkin matanya dapat menumpang dari cerah penglihatan orang lain.

jadi hampa tak payah duk mengaqut kata hampa boleh tumpang cahaya jiran sebelah time kat akhirat nanti. --!

* kepada mak2 dan ayah2, didiklah anak-anak anda untuk mengenal Allah, Dosa, Pahala, daripada kecil lagi. mudah-mudahan hati mereka akan terus bersih daripada tompok-tompok kegelapan yang menyesatkan.

jalanilah kehidupan seharian dengan keyakinan :  Allah bersamaku, Allah melihatku, Allah mendengarku. =)

okeh! rojer n out! bye2 ^_^

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...