Welcome! Have A nice Day ~_^

Saturday, November 26, 2011

1 Muharam

Esok kita akan melangkah ke tahun baru Hijrah. Jadi CD nak kongsikan doa akhir tahun dan awal tahun Hijrah untuk dibaca esok. =)


Doa Akhir Tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib  pada akhir bulan Zulhijjah.

Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata “Kesusahan bagiku dan sia-sia lah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakan aku satu saat jua. Dengan sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun” 

Doa Awal Tahun dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam satu Muharram. 

Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata “Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan dua Malaikat memeliharanya daripada fitnah Syaitan”.
Hikmah membaca doa akhir tahun Hijrah adalah kita memperingati amalan-amalan pada tahun lalu, sama ada yang amalan yang membawa kebaikan mahupun amalan yang membawa kepada dosa dan lalu meminta ampun atas kesalahan-kesalahan serta meminta perlindungan Allah swt. daripada kejahatan syaitan dan manusia.


Manakala hikmah membaca doa awal tahun Hijrah pula adalah kita memperbaharui azam untuk melakukan kebaikan dan meminta kekuatan dan hidayah untuk melaksanakannya. Lepas baca Doa Akhir Tahun dan Awal Tahun, seeloknya pasanglah azam untuk berhijrah ke arah kebaikan. Berhijrah menjadi hamba yang lebih baik dan mulia di sisiNya.


Kita ni manusia, hanya hamba Allah. Tugas kita mengabdikan diri pada Allah. Dunia ni Allah pinjamkan untuk kita  untuk dinikmati  sebentar saja kepada kita sebagai ujian. Kalau kita terleka, habislah akhirat kita nanti.
okeh rojer n out! bye2 ^_^

Thursday, November 24, 2011

Malaslah Untuk Malas

Bila cakap tentang malas, macam-macam yang kita boleh malaskan,

Contohnya, 

malas la nak belajar,

 malas la nak kerja,

 malas la nak fikir,

 malas la  nak mandi,

 malas nak la  makan

malas nak la pergi kelas,

 malas nak la buat asginment

malas nak la  tidur,

 malas lagi nak bangun tidur,

 malas nak la becakap,

malas la nak ambik wuduk, malas la nak solat!! Haaa ni dah melampau!! Tak boleh jadi!!! 

Ish3 dasyat betul sifat malas ni. Macam-macam ada!

Sebenarnya, semua ni bermula dari diri kita sendiri kan, kalau otak ni dah fikir, marah, marahlah ia, kalau fikir sayang, sayang lah ia, kalau fikir resah, resahlah ia, jadi kalau fikir malas, malaslah ia.  

Semuanya bermula dari apa yang kita fikirkan. Semuanya bermula di kepala. Betul apa yang difikirkan betullah jadinya. Salah yang difikirkan salahlah jadinya. 

Apa yang ada di kepala ni pulak datangnya dari hati, apa yang ada di hati itulah yang sampai di kepala, apa yang sampai di kepala itu yang akan cuba direalitikan oleh diri kita. Apa yang cuba direalitikan oleh diri itulah sebenarnya kita. 

Kalau kita meletakkan perkataan malas di hati, perkataan itulah yang sampai di kepala dan perkataan itulah yang menguasai diri, maka jadilah kita orang yang malas.

Kalau kita meletakkan perkataan menyampah, sakit hati, riak, sombong, takabur, dan segala macamlah yang negatif-negatif. Apa yang berlaku agaknya? Ish3… nauzubillah…Jadi mungkin kita harus MALAS untuk MALAS.. jadi kita akan RAJIN la kan. hehehe ^^ Doa untuk melawan sifat malas
Ertinya : “Ya Allah ya Tuhan kami, sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada keluh kesah dan dukacita, aku berlindung kepada-Mu dari lemah kemauan dan malas, aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan kikir, aku berlindung kepada-Mu daripada tekanan hutang dan kezaliman manusia.” (HR Abu Dawud 4/353)


p/s:   malas-malaskanlah diri anda untuk malas =Dokeh Rojer N out!! bye2 ^_^Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...