Welcome! Have A nice Day ~_^

Saturday, November 26, 2011

1 Muharam

Esok kita akan melangkah ke tahun baru Hijrah. Jadi CD nak kongsikan doa akhir tahun dan awal tahun Hijrah untuk dibaca esok. =)


Doa Akhir Tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib  pada akhir bulan Zulhijjah.

Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata “Kesusahan bagiku dan sia-sia lah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakan aku satu saat jua. Dengan sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun” 

Doa Awal Tahun dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam satu Muharram. 

Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata “Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan dua Malaikat memeliharanya daripada fitnah Syaitan”.
Hikmah membaca doa akhir tahun Hijrah adalah kita memperingati amalan-amalan pada tahun lalu, sama ada yang amalan yang membawa kebaikan mahupun amalan yang membawa kepada dosa dan lalu meminta ampun atas kesalahan-kesalahan serta meminta perlindungan Allah swt. daripada kejahatan syaitan dan manusia.


Manakala hikmah membaca doa awal tahun Hijrah pula adalah kita memperbaharui azam untuk melakukan kebaikan dan meminta kekuatan dan hidayah untuk melaksanakannya. Lepas baca Doa Akhir Tahun dan Awal Tahun, seeloknya pasanglah azam untuk berhijrah ke arah kebaikan. Berhijrah menjadi hamba yang lebih baik dan mulia di sisiNya.


Kita ni manusia, hanya hamba Allah. Tugas kita mengabdikan diri pada Allah. Dunia ni Allah pinjamkan untuk kita  untuk dinikmati  sebentar saja kepada kita sebagai ujian. Kalau kita terleka, habislah akhirat kita nanti.
okeh rojer n out! bye2 ^_^

0 Habaq jugak:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...