Welcome! Have A nice Day ~_^

Thursday, November 24, 2011

Malaslah Untuk Malas

Bila cakap tentang malas, macam-macam yang kita boleh malaskan,

Contohnya, 

malas la nak belajar,

 malas la nak kerja,

 malas la nak fikir,

 malas la  nak mandi,

 malas nak la  makan

malas nak la pergi kelas,

 malas nak la buat asginment

malas nak la  tidur,

 malas lagi nak bangun tidur,

 malas nak la becakap,

malas la nak ambik wuduk, malas la nak solat!! Haaa ni dah melampau!! Tak boleh jadi!!! 

Ish3 dasyat betul sifat malas ni. Macam-macam ada!

Sebenarnya, semua ni bermula dari diri kita sendiri kan, kalau otak ni dah fikir, marah, marahlah ia, kalau fikir sayang, sayang lah ia, kalau fikir resah, resahlah ia, jadi kalau fikir malas, malaslah ia.  

Semuanya bermula dari apa yang kita fikirkan. Semuanya bermula di kepala. Betul apa yang difikirkan betullah jadinya. Salah yang difikirkan salahlah jadinya. 

Apa yang ada di kepala ni pulak datangnya dari hati, apa yang ada di hati itulah yang sampai di kepala, apa yang sampai di kepala itu yang akan cuba direalitikan oleh diri kita. Apa yang cuba direalitikan oleh diri itulah sebenarnya kita. 

Kalau kita meletakkan perkataan malas di hati, perkataan itulah yang sampai di kepala dan perkataan itulah yang menguasai diri, maka jadilah kita orang yang malas.

Kalau kita meletakkan perkataan menyampah, sakit hati, riak, sombong, takabur, dan segala macamlah yang negatif-negatif. Apa yang berlaku agaknya? Ish3… nauzubillah…Jadi mungkin kita harus MALAS untuk MALAS.. jadi kita akan RAJIN la kan. hehehe ^^ Doa untuk melawan sifat malas
Ertinya : “Ya Allah ya Tuhan kami, sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada keluh kesah dan dukacita, aku berlindung kepada-Mu dari lemah kemauan dan malas, aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan kikir, aku berlindung kepada-Mu daripada tekanan hutang dan kezaliman manusia.” (HR Abu Dawud 4/353)


p/s:   malas-malaskanlah diri anda untuk malas =Dokeh Rojer N out!! bye2 ^_^0 Habaq jugak:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...