Welcome! Have A nice Day ~_^

Wednesday, November 2, 2011

DEFINISI "TAGHUT"

Assalamualaikum, salam sejahtera semua... CD harap semua dalam gembira dan ceria!=)

Kadang-kadang terfikir dibenak hati, "Ya Allah! beruntung sangat aku dilahirkan dalam keluarga ISLAM, andainya aku dilahirkan denga keluarga yang beragama terpesong dari landasanMu, belum tentu sekarang aku dapat menikmati kemanisan islam, belum tentu sekarang aku beriman kepada Allah yang Esa. Sesungguhnya Nikmat yang paling tinggi itu adalah nikmat IMAN dan ISLAM."

ok berbalik kepada tajuk entri CD pada kali ni, CD nak kongsi sikit tentang apa itu TAGHUT. Kalau tak salah pertama kali CD mendengar perkataan Taghut ni semasa CD di tingkatan 3. (kalau x salah la) ok td berlaku  dialog antara CD dengan adik "we cik maksud taghut amalan yang menyesatkan kan?" na! dari situ la CD pon teringat, "emmm lama x dengaq perkataan tu, ha betui la 2, taghut 2 macam menyembah selain Allah la..."  ok, tapi jawapan yang CD cakap kat adik CD tu memang la tak lengkap kan... jawab malas-malas ja tu. Jadi untuk itu, CD nak mnerangkan dengan lebih lanjut sedikit sebanyak tentang TAGHUT ni.. jadi apa tunggu lagi?? jom teruskan baca kat bawah ni.. ~_^

Menjauhi Amalan Taghut

Taghut ialah syaitan, berhala, atau sesuatu yang disembah selain Allah S.W.T atau amalan yang menyesatkan. Taghut juga bermaksud orang yang mengingkari dan menentang huku yang ditetapkan oleh Allah S.W.T.

Islam mengharamkan amalan Taghut kerana memberi kesan buruk kepada individu dan masyarakat. Antara yang CD dapat nyatakan disini ialah:

a) Jauh daripada rahmat Allah.
b) Seseorang terdedah untuk melakukan perbuatan maksiat.
c) Dosa tidak diampun oleh Allah S.W.T kerana Taghut termasuk dalam perkara syirik.
d) Perbuatan jenayah berleluasa di dalam masyarakat.
e) Dibenci oleh masyarakat dan dimurkai oleh Allah S.W.T.
f) Memporak-perandakan dan memecahbelahkan masyarakat.

Terdapat beberapa cara menjauhi amalan Taghut. Contohnya:

a) Setiap orang islam hendaklah mempersiapkan diri dengan ilmu keagamaan yang sempurna.
b) Sentiasa berpegang teguh dengan ajaran Islam.
c) Sentiasa tolong menolong kearah kebaikan dan mencegah kemungkaran.
d) Berusaha mengeratkan perpaduan dan mengelakkan perpecahan.

Islam Bukan Agama Paksaan 

Tetapi kita juga harus ingat, Islam melarang umatnya memaksa orang lain memeluk islam antara sebab-sebabnya ialah paksaan bertentangan dengan ajaran Islam. Selain itu, iman orang yang dipaksa mudah cair. Ia juga bagi mengelakkan prasangka orang lain terhadap islam. Dan Islam mementingkan keikhlasan dalam setiap amalan.Selain itu juga, paksaan boleh menimbulkan rasa tidak puas hati dan pergaduhan.


okeh sampai disini dulu perkongsian CD untuk kali ini. Maa'ssalamah!okeh, rojer n out!! bye2..^_^ 

Tuesday, November 1, 2011

Tujuan Allah S.W.T Menguji Manusia

Assalamualaikum..


apa khabar semua hari ni??? harap semuanya dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya. ^^
Emmm.. dimalam yang indah ni, tetiba CD rasa nak bercerita tentang ujian Allah kepada setiap hambanya.
ok semua orang mesti tidak lari dengan masalah dan ujian dalam hidup kan. jadi yang pentingnya macam mana cara kita nak menerima sesuatu masalah atau ujian tu dengan baik tanpa menimbulkan stress, putus asa, dan ada kalanya sehingga membawa kepada patah hati.


Ingat! setiap ujian yang Allah berikan kepada hamba-hambanya sudah tentu ada tujuan dan hikmah disebaliknya. ok disini CD nak kongsi serba sedikit mengenai tujuan Allah menguji manusia, cara menghadapi ujianNya, dan hikmah setiap ujian yang diberikan. jom sama-sama kita renungkan.. =)
Tujuan Allah Menguji Manusia


1) Allah S.W.T menguji manusia dengan berbagai-bagai cara untuk mengetahui sejauh mana kesabaran, keimanan, dan pengorbanan seseorang terhadapNya.

2) Antara  tujuan  tersebut diturunkan oleh Allah ialah:

    a. Untuk menguji tingkat ketaatan dan kepatuhan dikalangan hamba-hambanya.

    b. Untuk menguji keimanan dan kesabaran seseorang yang ditimpa kesusahan dan penderitaan.

    c. Untuk menguji sejauh mana hamba-hambaNya mensyukuri nikmat-nikmat yang dikurniakan olehNya.

    d. Untuk menggalakkan manusia berlumba-lumba melakukan kebaikan amal soleh.Cara Menghadapi Ujian Allah S.W.T


1)  Sabar  ketika menghadapi ujian dan bertawakal kepadaNya.

2) Tidak berputus asa, sebaliknya terus meningkatkan usaha dengan lebih tekun dan bersungguh-sungguh.

3) Sentiasa bersyukur dengan nikmat kernuiaan Allah, dengan menggunakannya kejalan yang diredhaiNya.

4) Orang yang ditimpa musibah, dituntut supaya mengucapkan, "innalillahi wainna ilaihi raajiuun".
Hikmah Ujian Allah S.WT


1) Dapat  membentuk jiwa  yang lebih mantap dalam diri seseorang.

2) Dapat  meningkatkan keimanan  dan ketakwaan seseorang kepada Allah S.W.T.

3) Dapat mendorong seseorang  mengkaji segala kesilapan yang telah dilakukan.

4) Supaya umat islam lebih berhati-hati dalam sebarag tindakan dan perbuatan agar tidak melanggar                hukum-hukum Allah S.W.T.Seperti yang kita semua tahu, Allah akan memberikan ujian mengikut kemampuan hamba-hambaNya. Dan
 dengan ujian yang diberikan kepada kita, itu menunjukkan bahawa Allah sayangkan kita. Mungkin jika kita hanya berada didalam keadaan mewah dan selesa tanpa sebarang masalah, kita mudah lupa dan jauh dariNya.


Dengan ini, segala ujian yang kita hadapi akan membuatkan kita sentiasa ingat kepadaNya bahawa Dialah yang Maha Kuasa atas segala-gala di alam semesta ini. Jesteru, kita akan sentiasa memperbaiki diri untuk lebih beriman kepadaNya.


Jadi macam mana semua?? lepas ni sama-samalah kita menghadapi segala masalah ke, ujian ke, dugaan ke, cobaan ke , (dan sewaktu dengannya lah ^^') dengan hati yang tenang dan sentiasa bersabar serta berfikiran positif.Ingat! kalau Allah bagi ujian,, itu tanda Allah SAYANG kita..=)

okeh! rojer n out.. bye2.. ^_^

Sunday, October 30, 2011

Solat Boleh Tinggal Tak???

Assakamualaikum, ok hari ni CD nak kongsikan tentang betapa pentingnya solat terhadap setiap manusia, khususnya umat islam. Seperti yang kita sendiri tahu bahawa kalau meninggalkan solat adalah dosa besar dan malahan lebih hina daripada khinzir. Betapa hinanya kita kalau meninggalkan solat seperti yang dikisahkan pada zaman Nabi Musa a.s. Jom kita sama-sama ambik iktibar daripada kisah ini.. =)AIR TANGAN ORANG YANG TAK SOLAT
------------------------------------------------

Begini kisahnya, pada zaman Nabi Musa, ada seorang lelaki yang sudah berumahtangga, dia tiada zuriat, lalu terdetik dalam hati dia (nazar), “kalau aku dapat anak, aku akan minum air kencing anjing hitam.”

Nakdijadikan cerita, Allah pun kurniakan isteri si lelaki tadi pun hamil dan melahirkan anak. Apabila dah dapat anak, lelaki ni pun runsinglah. Dia dah nazar nak kena minum air kencing anjing hitam.

Syariat pada zaman Nabi Musa berbeza dengan syariat yang turun untuk umat Nabi Muhammad. Kalau umat Nabi Muhammad, nazar benda yang haram, maka tak payah buat tapi kena denda (dam) atau sedekah. Tapi kalau zaman Nabi Musa, barangsiapa bernazar, walaupun haram tetap kena laksanakan nazar tu.

Lalu, si lelaki yang baru mendapat anak, dengan susah hatinya pergilah bertemu dengan Nabi Allah Musa dan menceritakan segala yang terjadi ke atas dirinya.

Lalu, Nabi Musa menjawab bahawa lelaki tu tak perlu minum air kencing anjing hitam tetapi akan minum air yang lebih hina dari air kencing anjing hitam.

Nabi Musa perintahkan lelaki tersebut untuk pergi menadah air yang jatuh dari bumbung rumah orang yang meninggalkan solat dan minum air tu Lelaki itu pun senang hati, menjalankan apa yang diperintahkan oleh Nabi Musa tadi.

Lihatlah, betapa hinanya orang yang meninggalkan solat, sampai dikatakan air yang jatuh dari bumbung rumahnya, lebih hina dari air kencing anjing hitam.

Itu baru air bumbung rumah, belum air tangan lagi.

Menyentuh bab air tangan, selalu kita suka makan masakan ibu; isteri kita. Jadi, kepada muslimat sekalian, peliharalah solat kerana kalau meninggalkan solat (kalau tak uzur), air tangan akan menitik ke dalam basuhan makanan; nasi, dsb.

Anak-anak, suami pula yang akan makan makanan yang dimasak. Takkan nak biarkan suami dan anak-anak gelap hati minum air tangan orang tinggalkan solat. Tak gamak kan?

*Tapi lain pula halnya dengan kita ni. Pagi petang, mamak! Teh tarik satu, roti canai satu. Ada pulak segelintir tukang masak yang tak solat. Kita pun makan bekas air tangan dia. Gelaplah hati kita, sebab tu liat nak buat kerja-kerja yang baik.

**Beware apa yang kita makan. Betapa beratnya amalan solat ni hatta Allah syariatkan solat kepada Nabi Muhammad melalui Isra’ Mikraj sedangkan kewajipan-kewajipan lain
memadai diutus melalui Jibril as.

Ketika saat Rasulullah nazak, sempat baginda berpesan kepada Saidina Ali (dan untuk umat Islam), “As-solah as Solah wa amalakat aimanukum”.

Maknanya, “Solat, solat jangan sekali kamu abaikan dan peliharalah orang-orang yang lemah di bawah tanggunganmu” Jadi, sama-samalah kita pelihara solat dari segi zahir & batinnya kerana amalan solatlah amalan yang mula-mula akan ditimbang di neraca Mizan kelak.


★ Hidup bukan untuk makan, tetapi makan untuk hidup.
Jika makan dengan niat ibadah akan mendapat pahala.


"Demi MASA! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian, kecuali
(1) orang-orang yang beriman,
(2) dan yang beramal soleh
(3) dan yang berpesan2 pada kebenaran
(4) dan yang berpesan2 pada kesabaran".
~Surah Al-'Asr.
Sumber: SINI


okeh rojer n out!!! bye2.. =)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...