Welcome! Have A nice Day ~_^

Friday, November 11, 2011

Kamus Bahasa Generasi Cyber


Assalamualaikum semua.. wink2 ~_^




Dasawarsa ini, sama ada kita sedar ataupun tidak kita telah dihidangkan dengan pembangunan negara yang semakin gah dipersada dunia. Dengan ini generasi zaman sekrang juga, sudah maju sehinggakan dapat mencipta ejaan-ejaan yang unik lagi kreatif. 


Oppsss.. sat2.. unik ke?? Kreatif ke?? Tak tau la nak kata.. jom tengok,baca dan nilai sendiri.


Kamus bahasa budak-budak zaman cyber ni :

aku = aq, ak, axu
saya  = saia
sayang = cayunk, tayunk
tak = ta
sweet = cweet
la = lhaa
thank = thanx
nak = nax, nx
ramai = rmay        
tau = taw
mau = maw
kamu = kamoo
adik = adeq, adex
hang = anx, unk
dia = dea
orang = owg
marah = maah
ingat = engat
buat = buad, buard, wat
sekali = skax
sekarang = skang, skunk
la = lew
apa = apew
pun = pown


contoh ejaan dan ayat perbualan :

“tah mne akoe tao, bape oanx yunk nk g gux? Axu xmao ekowt kot. Unx g lew, xyah cbuk na akoe ikowt.” (bebelit lidah dan organ-organ dalaman nak menyebutnya) 


Semua pun dah tau kan, kat facebook tu tengah hangat dengan perbualan yang menggunakan ejaan macam ni.
dan ada banyak lagi sebenarnya perkataan yang diubah ejaannya sampai kadang2 kena baca dua tiga kali baru la faham. 


Pengalaman CD sendiri sms dengan kawan CD, dan tiba2 dia Tanya, “hang x p skax ka?” 

lepas tu CD tak faham la.. “skax”??? Skax apa hang ni? 

Pas tu dia cakap, “skali” la… adui..” 

“Ooo.. sekali rupanya.. sori2 aku ingat apa tadi..” 


Bukan tak boleh nak buat short form, tapi jangan la sampai over sangat. Yang mana 'k' guna 'x' yg mana r jadi 'w' 'u' pon jadi w jugak.. mai mana semua ni? Apa akan jadi dengan bahasa melayu untuk masa akan datang?


entah macam mana lah budak-budak zaman sekarang ni dapat wording macam ni kan...?? 


Bahasa Jiwa Bangsa, Maju Bahasa Majulah Bangsa.



p/s : hanya sekadar memberi pandangan.Dah banyak orang cakap tentang perkara ni.

Ayaq Mineral pon ada cakap tentang ni. ~_^




Okeh Rojer n Out. Bye2^_^

2 Habaq jugak:

ღ nurrul ღ said... [Reply Sini]

jgn sampai dalam perikasa wat gtuh sudah... habis nanti.. FAIL !

Cha_Haya said... [Reply Sini]

klu dlm periksa buat gitu mmg cari fail la namanya..XD

penin kepala pemeriksa kertas dibuatnya..--!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...