Welcome! Have A nice Day ~_^

Sunday, April 15, 2012

"Mintak Tawaq"

Hari ni nak cerita tentang kehebatan CD. Diulangi sekali lagi, KEHEBATAN.

acecece awai-awai lagi dah mengaku hebat! haha skali dua kala. apa salahnya!  heeeeee :D

eemmm hampa pandai tak nak mintak tawar? kalau orang utara kata "mintak tawaq harga"

haaaaa.... nak tawar menawar pun ada teknik jugak kan? CD ada mewarisi sikit-sikit teknik daripada mak, dan kakak CD. perhhh diorang nih kalau bab nak mintak tawar, cukup superb lah nak habaq kat hampa!

antara teknik yang utama:

 kalau harga satu barang tu contohnya RM49.90.

 jadi, kalau hampa la kan, hampa nak minta kurang, hampa akan mintak macam mana?

"ala uncle, 45 sudah la..." macam ni?

TIDAK! mengikut apa yang CD warisi daripada mak dan kakak CD, cewah! nak sebut harga, nak mintak kurang, biar sebut murah terus,! contoh :

"ala uncle! ni 20 dapat nih! boleh la.. 20! ok"

nampak dak? sebut biar kurang banyak, jangan kurang sikit-sikit. memang nampak tak masuk akal kadang-kadang tu. tapi ini adalah satu teknik ok. haha

lepas tu mesti tauke kedai tu akan cakap tak boleh la kan!

tapi jangan berputus asa! lepas tu, baru la hampa naikkan sedikit demi sedikit harga tadi.

"alah uncle nih.. 20 boleh ni.. tapi xpa la.. kalau mcm tu 25! ok.. boleh.. 25..!"

nampak? baru naikkan sedikit harga tadi. sekarang kita yang kawal tauke tu.. hahaha

"ish you ni,, mana boleh ma... tak balik modal maa......... "

lepas tu baru la hampa beri sedikit peluang kepada tauke tu untuk beri harga dia pulak. he3

"habes, uncle boleh kasi berapa nih? bagi paling murah la! i tau boleh! you saja ja nih"

"45 boleh la cik adik"

"ish! mengarut lah uncle nih! ok lah 35! i nak 35"

"ok lah.. kat you i kasi lah. 40, sampai sini saja i boleh kasi kat you. modal tak balik ma... bla bla bla.."

" ala tauke! boleh! saja ja tauke tak nak kasi nih! nak kasi ka tak ni?? 38! last! 38! i nak beli kat you ni. you kasi 38 i amik terus!(nada lebih tegas) haha

"yala2! mai la.. i kasi la kat you.. kira you special lah.. mana i penah jual 38 maa.. bla bla bla... " (sambil geleng-geleng kepala)

nampak? daripada 45 ringgit yang korang mintak kurang pada mulanya tadi, sebenarnya boleh dapat 38!!.

sebenarnya kisah ini baru sahaja berlaku petang tadi. CD beli jam baru. hahaha  kantoi jam aku murah --,


saja nak kenalkan jam murah kat hampa ;p


pesanan mak dan kakak CD, nak mintak tawar kita kena berlagak sikit. cakap biar tegas. buat riak wajah yang kita yakin dengan harga yang kita mintak tu boleh dapat. jangan takut, jangan putus asa,!

sakan kan mak dan kakak CD? sampai kadang-kadang CD sendiri naik segan dengan tauke atau pekerja yang terpaksa melayan kerenah depa dua orang nih.

Sampai satu tahap, nampak riak wajah mereka macam nak amik penyapu dan halau kami keluar dari kedai -__-!

Tapi sekarang, CD pun dah terbiasa dengan sikap suka tawar menawar macam mana mak dan kakak CD selalu buat.

Jadi boleh dikatankan CD pun dah hebat la kan? hahahaha. Errrr.. CD lebih selesa nak tawar menawar dengan peniaga cina. daripada melayu. tak tahu lah kenapa. sebab boleh cakap i-you kot.. --,


*hampa macam mana? suka minta tawar, atau "ala... malas lah nak serabut-serabut kepala.. bayar je.."  =)




okeh rojer n out! bye2 ^_^


28 Habaq jugak:

ain soofiyah said... [Reply Sini]

untunglaa pandai menawar..=D

Cha_Haya said... [Reply Sini]

@ain soofiya : hu3.. tengok mood jgk la.. kdg2 puas mntk, xbrjya jgk.. =)

sis92 said... [Reply Sini]

hihi sis pun suka tawar2 harga..kdg saja je gertak org tu , hukhuk

Cha_Haya said... [Reply Sini]

@ sis 92: haha tu la kn? kdg2 best jgk dpt tgk mka tension diorng.. hahahahah (gelak jahat)

Si Jagung said... [Reply Sini]

saya cam yg dalam tulisan biru tu..bukan jenis tulisan hitam..haha..tanya le kurang x?..skali ja..kalu penjuai bg, ok la..kalu xbg..kena pkir la..bli or x..hehe..

Cha_Haya said... [Reply Sini]

@ Si Jagung : dah agak dah...... haha.. rsanya mmg xramai lelaki yg mcm ppuan dlm bab tawar menawar nih.. hehe.. bgus la.. mmg kena pkir dlu nk buat keputusan apa2 pon.. =P

Si Jagung said... [Reply Sini]

haha..agak kat supermarket leh wat cmni x??..hehe

Si Jagung said... [Reply Sini]

haha..agak kat supermarket leh wat cmni x??..hehe

❤ Kyu ツ said... [Reply Sini]

supermarket x dpt la camni jagung..hehe

Si Jagung said... [Reply Sini]

jagung nak jdik org first la tawar kat supermarket...ha ha ha

Cha_Haya said... [Reply Sini]

reddish tolong la fahamkan si jagung nih.. ada kepulak nk tawar menawar kt supermarket -__-!

tpi klu berjaya jgn lupa halo2 sma gua tau jagung.. ;p

Si Jagung said... [Reply Sini]

sapa berjaya gtaw jagung ja..nak bg giveaway satu..hahaha

Sis AI said... [Reply Sini]

Wakakaka! Ibu sy rajin arr mntak tawar2 ni. Adik lelaki sy pun sma, muka slamba je.. Tp sy.. Hehe, serius tak reti. Serius malu sgt.. Taktau la sis. Bab tawar2 tak pndai sgt, hehehe.

محمد شهريل القنيطري said... [Reply Sini]

hahaha,tips yg bgoz untuk merealisasikn pembeli adalah raja..hehe

PenaGelap said... [Reply Sini]

nice.. slalu pompuan ja dpt murah.. kalo laki haram.. takat kurang rm2-3 je.. kes tuu kasi mak ja belikn.. haha..!! tp kalo nmpk CD nk beli barang kt Pena xkasi can ehh.. silap² x halo dgn batang penyapu.. haha..!!

Wanita Collection said... [Reply Sini]

oh..WC mmg pandia bab2 tawar-menawar ni..hehe..klo jln ngn huby msti surh dia senyp je..hehe:D

PROMOTION HERE!

aReLaN said... [Reply Sini]

untung la.saya memang fail bab tawar menawar ni.orang sebut harga sekian2,saya bayar je harga sekian2 tu.hahaha

Cha_Haya said... [Reply Sini]

Si Jagung : giveaway?? waa nak3! tpi satu je ke?? =P

Sis Al: xpayah malu la sis Al.. buat muke dek jek.. haha.. cbe try gune teknik diatas.. ><,

Dalca : btul3! sebagai pengguna, kita ada hak! kih3

Cha_Haya said... [Reply Sini]

pena : nk bt cmna pena, ppuan kn kaum istimewa.. haha.. waa untung la bole mak suh belikan.. hehe.. amboih.. smpai hati.. keciwa la cmnih.. ;p

wc : haha.. slalunya kaum huby ni mmg xpndai bab nih.. serah kt istri je.. mmg ptut diorg duk diam pun..^^ hehe..

Lan : he3.. xpe3.. lps ni boleh cbe tips di atas. jgn takut utk mencuba.. hik3.. ><,

Noor Adibah Binti A.Latif said... [Reply Sini]

HEHEHEHE!! OHSEM LAAHH.. DAPAT TAWAR SAMPAI RM 38 !

cenggitu ehh mak n akak chahaya tawaq menawaq! hehehhee...

Si Jagung said... [Reply Sini]

satu jela..sapa yg first dapat tawar kat supermarket..hehe..xkisah la kat mana..paling koman pon kat econsave..haha~

Romeo Laut said... [Reply Sini]

Hahahah... macam tu tawar harga??

Cha_Haya said... [Reply Sini]

cik ibah : haa laa.. dpt 38.. tu pon mesti dia untung lgi.. tah2 jam tu hrga 5 hingget ja pun sebenarnya! hahah

si jagung : yola tu... beriya ja.. =P econsave? waa dh lme xpegi situ.. haha

romeo : tu teknik sy.. lain org lain la caranya.. =)

hazfee said... [Reply Sini]

terer la dlm tawar menawar. hahaha. kalau pandai tawar memang akan dapat harga murah.ekeke :)

Cha_Haya said... [Reply Sini]

hazfee : tu la.. tringin nk pegi serikin..boleh tawar menawar! hehehe.. ^^

my eyes for shine said... [Reply Sini]

haha . kite tak pndai nak tawar menawar ni .klw mintak tawar menawar pon nti mesti pekedai tu taknak bg kurg .sdeyh betoi .hahah

diera_nadiera ulalaaa~ said... [Reply Sini]

diera penah ugak tawar menawar nih..
ikot nasib lah..
kalau nasib baik, dapt laa less..
kalau x,balek denga TAWAR HATI..
hikhikhik

Cha_Haya said... [Reply Sini]

mefs : kite kene tegas.. tunjuk kite berani... jgn malu2 nk mntk.. he3.. tpi kdg2 cd pun xbrjaya jgk... =)

diera: hehe tau xpe.. mcm tu lah slalunya klu xdpt kurng hrga.. pas tu smbil jln balek, mulut duk kutuk2 tauke tuh.. he3 ^^!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...