Welcome! Have A nice Day ~_^

Thursday, May 17, 2012

Bahasa Kerbau


 Assalamualaikum semua ^^


Bahasa Kerbau? 


untuk pengetahuan semua, jangan ingat kerbau tak ada bahasa,  Kerbau ni pun ada bahasa tau. Jadi boleh dikatakan kerbau ni "faham bahasa" lah.. 


Tak percaya? cuba hampa pi tanya kerbau yang berdekatan.. betul tak apa yang Farhan habaq nih... hehe=P


Dulu-dulu kan,,, di kedah, orang kampung yang mengusahakan sawah,  menggunakan kerbau untuk membajak tanah sawah mereka.


Jadi untuk memudahkan kerja membajak tanah, mereka memberikan arahan kepada kerbau di dalam bentuk perkataan. Jadi tu lah bahasa kerbaunya.


Ha'ih = menyuruh kerbau berjalan (WAJIB bunyikan secara agak sengau2 
sikit ok) haha ;p

Chah = menyuruh kerbau ke kanan

Sok = menyuruh kerbau kekiri

Serot/seqot = menyuruh kerbau berundur kebelakang.
                   (oqg kedah cakap suquh gostan la)

Paling Chah = menyuruh kerbau berpaling ke kanan

Paling Sok = menyuruh kerbau berpaling ke kiri

Fiiiiuuuwwweeettt =  menyuruh kerbau berjoget untuk menghiburkan  hati tuannya! (ok mohong!) =.=




Farhan dapat tahu bahasa kerbau ni daripada  penceritaan ayahanda. Ayah sempat untuk merasakan pengalaman "drive kerbau" ni. Best !! macam drive qeta! katanya .. (teringin jugak!) =.=




ihsan gugel


Ayah cakap,  semua bahasa-bahasa tu memang digunakan, dan kerbau-kerbau tu pulak memang faham dan ikut apa yang diarahkan.!


kiranya bahasa tu sebagai "gear" kepada kerbau-kerbau tu lah. kalau tak dak gear tak berjalan la..


"Tapi tu semuanya dulu-dulu... la ni mana ada dah.. hampa semua ni tak dan pun nak tengak semua tu..  Generasi  hampa ni, qebau pun setaun skali kot baqu nak nampak. Dunia dah maju..Zaman dah berubah"


 terang ayahanda penuh semangat!  .. kih3 XD


* ok lepas ni kalau hampa semua terserempak dengan kerbau, nak cuba try test cakap dengan kerbau, sila2 lah.. lepas buat cerita kat sini! ;P



20 Habaq jugak:

Elysa Sofia said... [Reply Sini]

baru tahu ada bahasa2 ni.segan nak buat kalau jumpa kerbau :D

Liza Razak said... [Reply Sini]

cool gile..x tau pulak pasal bahasa kerbau ni :)

★ aIsyaH ★ said... [Reply Sini]

wah..!ada rupenya bahasa kerbau ni..nak try la kalau terjumpa beliau..hee..binatang lain xleyh pakai ke bhs ni.? =D

aReLaN said... [Reply Sini]

first time dengar bahasa kerbau.hahahaha...

Acik said... [Reply Sini]

zaman skang kerbau cakap omputeh! :)

Acik said... [Reply Sini]
This comment has been removed by the author.
Cik Kay Jue said... [Reply Sini]

ada juga ea bahasa kerbau rupa nya.. baru ckj tau.. hehe.. unik dan menarik la.. :P
tapi memang betul tu.. sekrg ni.. jarang la nak nampak kerbau.. :P

BeLLa said... [Reply Sini]

best jugak bahase kerbau nie..bole x praktis kat lembu or kambing ? :P

caliph shuriken said... [Reply Sini]

best laa ada sesi test drive.. siap ada gear reverse, hukk...

Ayie Abas said... [Reply Sini]

dahsyat laa bahasa kerbau pun tahu... :D

hazfee said... [Reply Sini]

erk erk. hahaha. baru tau kerbau ada bahasa rupanya. dahsyat la cikgu farhan siap boleh tau bahasa kerbau.berkebolehan ni :P

|shuhadaothman|TM said... [Reply Sini]

ahaha. lps ni boleh try bla jumpak kerbau. :P

NAL said... [Reply Sini]

mana taw bahas kerbau ni. HAHA. Terima Kasih sebab sudi kongsi bahasa ni.

mrs mell said... [Reply Sini]

farhannn.... seqotttt...... hahaha.... haaa'ihh.... farhan.. :P

FARHAN said... [Reply Sini]

Elysa : hehe.. jgn la segan2.. kerbau ni peramah binatangnye.. ;P


Liza : hehe.. ada2.. tpi skrg dh xda dh.. =)


aIsyaH : try la! ;P eh,, mna boleh.. ni utk kerbau je..

FARHAN said... [Reply Sini]

aReLaN : haha.. yeka?? nt try ek ckp ngn kerbau.. ;P

Acik : haha.. tu la pasai.. susah2.. ;P


CKJ : kan3? mmg susah nak nmpk kerbau sekarang.. =)

FARHAN said... [Reply Sini]

Bella : xboleh la bella.. ni utk kerbau je.. hikkk ;P


caliph : tu la.. mcm gear kereta dh.. ;P


hazfee : haha.. diam lah hazfee.. jeles la tu.. ;P

FARHAN said... [Reply Sini]

Ayie : hehe.. ayah yang ceritakan.. ^^

shuhada : try2!! kalau menjadi citer ek... ;P

FARHAN said... [Reply Sini]

NAL : haha.. sama2 NAL.. ayah yg ceritakan.. =)

mrs mell : ish! bukan utk farhan la.. utk kerbau... ;P

si kiut lavender said... [Reply Sini]

ok esok jgak kalau terserempak dgn kerbau nak buat bhasa2 cenggitu
tapi mokala dia mai sambil tuju tanduk tajam dia kat skl
nak suruh berhenti kata hapa eah...erghhh..hahhaa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...